Konkordato ve iflas kararları, yılın ilk 6 ayında ikiye katlandı



Ekonomideki Sorunlar Şirketleri Çıkmaza Soktu

Ekonomideki Sıkıntılar Nedeniyle Şirketler Konkordato ve İflas Kararları Aldı

Ekonomide yaşanan sıkıntılar, birçok şirketi olumsuz etkiledi. Finansman sorunları, nakit akışındaki dengesizlikler ve iç talepteki daralma gibi nedenlerle mali zorluklarla karşı karşıya kalan şirketler, konkordato başvurularında bulundu. Konkordato Takip’in verilerine göre, yılın ilk yarısında konkordato başvuruları ve iflas kararları, geçen yıla göre iki katına çıktı.

İlk altı ayda geçici mühlet kararı verilen firma sayısı, bir önceki yıla göre %108 artarak 1.259’a ulaştı. Kesin mühlet kararı alan firma sayısı ise %236 artışla 822 oldu. Reddedilen konkordato talebi sayısı ise %95 artarak 333’e yükseldi.

İflas kararlarında da dikkat çekici bir artış yaşandı. Bu dönemde iflas kararı alan şirket sayısı %101 yükselerek 553’e çıktı.

Bireysel Borçlarda Artış Yaşandı

Son bir habere göre; sadece haziran ayında 292 geçici mühlet ve 132 kesin mühlet kararı alındı. Ayrıca 91 konkordato başvurusu reddedilirken, 19 şirket iflas kararıyla karşı karşıya kaldı. Kriz sadece şirketleri değil, bireyleri de etkiliyor.

Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) verilerine göre, mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 1 Temmuz 2025 itibarıyla 23 milyon 854 bine ulaştı. Yılbaşından bu yana dosya sayısındaki artış 4 milyon 978 bin oldu. 1 Temmuz’da ise sadece bir günde 30 bine yakın yeni dosya oluşturuldu.

İSO 500 Listesinde de Konkordato Alan Şirketler Var

7,2 milyar TL ciro ile “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesinde 304. sırada yer alan demir çelik üreticisi Sıddık Kardeşler Haddecilik, finansal zorluklar nedeniyle konkordato talep eden şirketler arasında yer aldı. İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirket ve ortaklarına 3 aylık geçici mühlet kararı verdi. Şirketin borcu ise 3,6 milyar TL ve 400’den fazla çalışanı bulunuyor.

Bursa merkezli yatak üreticisi Astin Yatak da finansal kriz sebebiyle konkordato ilan etti. Ayrıca Türkiye genelinde şubeleri bulunan ünlü döner zinciri Ekrem Coşkun ile 38 yıllık Aspells Deri de geçici mühlet kararı alan şirketler arasında yer almaktadır.



Related Posts

ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı

Ayrıntılar geliyor…

Bakanlar Kurum ve Bakan Kacır Elazığ’da temaslarda bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleriyle bir araya geldi.

Bankacılık sektörü 5 ayda 326 milyar TL kar etti

BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü mayıs sonu itibarıyla 38 trilyon lirayı aştı.

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Şirketi bölüşemeyen milyarder kardeşler davalık oldu

Kazancı Holding’de yaşanan kardeş kavgasının ardından şirketin yüzde 5 hissesine sahip olan Mehmet Kazancı’nın kendini holding binasındaki odaya kilitlemesi ve sosyal medyada paylaştığı video Türkiye’de büyük ses getirmişti. Kazancı Holding’den yapılan açıklamada, Şaban Cemil Kazancı’nın tehdit yoluyla abisine ait hisselere çökmeye çalıştığına dair iddialar reddedilirken, şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı’nın büyük oğlu olan Mehmet Kazancı’ya dava açılacağı belirtildi.