Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünya’nın Hızlanması Bilim İnsanlarını Endişelendiriyor

Bilim insanları, görünüşte önemsiz olan bu hızlanmanın, uydu sistemleri ve hatta zaman ölçümleri gibi birçok teknolojiyi etkileyebileceği konusunda uyarıyor.

Moskova Devlet Üniversitesi’nden araştırmacı Leonid Zotov, bu hızlanmanın nedeninin hala belirsiz olduğunu vurguladı ve durumun beklenmedik bir gelişme olduğunu belirtti.

“Dünya, 2020 Yılından Beri Hızlanıyor”

Normalde, Dünya’nın dönüşü, ayın çekim etkisiyle yavaşlıyordu. Ancak 2020 yılından bu yana, gezegenin dönüş hızının arttığı gözlemleniyor. Bilim insanları, bu durumu atom saatleriyle hassas bir şekilde ölçüyor. En kısa gün olan 5 Temmuz 2024’te, Dünya standart 24 saatin 1.66 milisaniye altında döndü.

Nedeni Ne Olabilir? Bilim Düşünüyor

  • Dünyanın sıvı metal iç çekirdeğinin hareketi,
  • Okyanus akıntılarındaki değişiklik,
  • Yüksek irtifa rüzgarları gibi Jet stream’ler,
  • Büyük hava olaylarından El Nino,
  • Buzulların erimesi ve kütle dengesindeki değişiklikler.

“Tüm Saatler Yeniden Ayarlanabilir”

Dünya’nın zamanı şu anda UTC (Eşgüdümlü Evrensel Zaman) üzerinden belirleniyor. Dünya yavaşladığında, artı bir saniye (leap second) ekleniyor. Ancak şimdi durum tersine dönebilir. Eğer hızlanma devam ederse, ilk kez negatif bir saniye eklenmesi gerekebilir.

Bu durum, teknoloji altyapısı için büyük bir zorluk oluşturabilir. GPS, banka sistemleri ve telefon ağları milisaniye hassasiyetiyle çalıştığı için, en küçük değişiklikler bile sorun yaratabilir.

Related Posts

Bilim insanları uyardı: Evinizde minik kara delikler olabilir

Bilim insanlarına göre evrenin en yıkıcı yapılarından biri olan kara delikler, evrenin her yerine dağılmış mikroskobik versiyonlarının evinizin içinden bile geçiyor olabilir…

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Buzulların altından gelen gizemli sinyaller bilim insanlarını şaşırttı

Antarktika’da yapılan bilimsel bir deney sırasında, araştırmacılar buzulların altından gelen gizemli radyo dalgaları tespit etti. Fizik alanında önde gelen dergilerden Physical Review Letters’ta yayımlanan çalışmada, bu şaşırtıcı keşif, Antarktik Ani Geçici Anten (ANITA) adlı deney sayesinde gerçekleşti.

2 bin yıllık sokak lezzeti bulundu

Roma döneminde fast-food kültürünün nasıl olduğunu ortaya koyan dikkat çekici bir keşif yapıldı. İspanya’nın Mallorca adasındaki Pollentia antik kentinde, yaklaşık 2 bin yıllık bir çöp çukurunda bulunan kuş kemikleri, Romalıların atıştırmalık olarak ötücü kuşları tükettiğini ortaya çıkardı.

Beklenen o özellik artık Iphone’da kullanılabilecek!

iPhone iOS 26 güncellemesi ile birlikte kullanıcıları için önemli bir yeni de hayata geçirdi. Bu güncelleme kapsamında artık iPhone’ununuzun ekranında tam olarak ne kadar sürede şarj olacağına ilişkin bilgilere doğrudan erişebilirsiniz. Kilit …

Türkiye Avrupa’da en fazla bilişim mezunu veren 3.ülke oldu

Stanford Üniversitesi’nin “2024 Yapay Zeka İndeksi Raporu”nda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında bilişim, bilgisayar bilimi, bilgisayar mühendisliği ve bilgi teknolojisi alanlarında lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip 3’üncü ülke oldu.Lisans düzeyinde en yüksek mezun sayısına sahip ülkeler sıralamasında Türkiye, Birleşik Krallık ve Almanya’yı takip ediyor.