AB, 5. nesil muharebe tankı için FMBTech projesini başlattı




Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülke ve Norveç’in yer aldığı dev bir konsorsiyum, modern hibrit savaş koşullarına uyum sağlayacak yeni tank teknolojileri geliştirmek amacıyla “Mevcut ve Gelecekteki Ana Muharebe Tankları Teknolojileri” (FMBTech) adlı projeyi başlattı.

Yeni nesil tanklar için adımlar atılıyor

Üç yıl sürecek FMBTech projesi, mevcut ana muharebe tanklarının (MBT) performansını, zırh korumasını ve maliyet verimliliğini artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda gelecek — yani 5. nesil — muharebe tanklarının altyapısını oluşturacak modüler teknolojilerin geliştirilmesi de projenin kapsamında yer alıyor.

Projenin liderliğini Fransız savunma devi Thales üstlenirken, konsorsiyumda Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden 26 farklı firma bulunuyor. Katılımcı firmalar arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra araştırma ve teknoloji odaklı kuruluşlar da mevcut. Proje, Avrupa’nın savunma sanayisinde söz sahibi olan ülkelerden olan Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya‘dan destek görüyor.

FMBTech projesi, 2023 yılında Avrupa Savunma Fonu (EDF) desteğiyle hayata geçirildi. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen EDF, savunma araştırma-geliştirme projelerine destek sağlayarak FMBTech projesine yaklaşık 21 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. Toplamda 7,3 milyar euro bütçesi bulunan EDF, 2021–2027 döneminde Avrupa ülkeleri arasında iş birliğini desteklemeyi ve savunma kabiliyetlerini geliştirmeyi amaçlayan pek çok projeye kaynak sağlamaktadır. Bu bütçenin 2,7 milyar euroluk kısmı ortak araştırmalara ayrılırken, 5,3 milyar euroluk kısmı ise savunma kabiliyetlerinin birlikte geliştirilmesine ayrılmış durumda.

Related Posts

Dijitalleşen dünyada kişisel verilerinizi korumanın 8 yolu

1. Paylaştığınız Bilgileri Unutmayın Oxford Üniversitesi Bilgi Güvenliği sayfasından edinilen bilgiye göre, internetteki günlük aktivitelerimiz farkında olmadan birçok kişisel bilgiyi paylaşmamıza neden oluyor. Doğum tarihinizden ev adresinize …

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.

Bilim insanları uyardı: Evinizde minik kara delikler olabilir

Bilim insanlarına göre evrenin en yıkıcı yapılarından biri olan kara delikler, evrenin her yerine dağılmış mikroskobik versiyonlarının evinizin içinden bile geçiyor olabilir…

Dünya Kaykay İniş Şampiyonası Erzincan’da başladı

Erzincan Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde iki gün sürecek Dünya Kaykay İniş Şampiyonası başladı. 21 ülkeden 50 sporcu yarışmanın ilk gününde saatte 120 kilometre hıza ulaştı

Buzulların altından gelen gizemli sinyaller bilim insanlarını şaşırttı

Antarktika’da yapılan bilimsel bir deney sırasında, araştırmacılar buzulların altından gelen gizemli radyo dalgaları tespit etti. Fizik alanında önde gelen dergilerden Physical Review Letters’ta yayımlanan çalışmada, bu şaşırtıcı keşif, Antarktik Ani Geçici Anten (ANITA) adlı deney sayesinde gerçekleşti.