Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Şeytan Kulesi: Doğal Bir Kaya Oluşumu

Son günlerde sosyal medyada dolaşan bir iddiaya göre, Şeytan Kulesi’nin aslında dev bir taşlaşmış ağaç olduğu iddia ediliyor. Ancak bu iddialar gerçekçi değil. Bazı içerik üreticileri, kulenin altında devasa bir taşlaşmış kök sistemi olduğunu iddia ediyor ancak bu iddialar bilimsel değil.

Jeolojik Olarak Şeytan Kulesi

Şeytan Kulesi, ABD’nin Wyoming eyaletinde, Black Hills bölgesinde yer alan doğal bir kaya oluşumudur. Kule, çoğunlukla fonolit porfir adı verilen bir magmatik kaya türünden oluşur. Bu kaya, milyonlarca yıl önce yer altında soğuyan magmanın sütun şeklindeki yapılarıyla oluşmuştur.

Eosen döneminin sonlarında başlayan jeolojik süreçte, magma yüzeye ulaşmadan tortul katmanlar arasında sıkıştı. Soğuyan magma zamanla altıgen sütunlara ayrılarak günümüzdeki şeklini almıştır.

Taşlaşmış Ağaç Nedir?

Taşlaşmış ağaçlar, minerallerin ağaç dokusuna yerleşmesi sonucunda oluşur. Ancak Şeytan Kulesi, taşlaşmış ağaçlarla hiçbir benzerlik taşımaz. Kule tamamen magmatik kökenlidir ve organik kalıntı içermez.

Bilim İnsanları Ne Diyor?

Jeologlara göre, Şeytan Kulesi’nin oluşumu tamamen magmanın soğumasıyla gerçekleşmiştir ve taşlaşmış ağaç olasılığı yok denecek kadar azdır. Kulede taşlaşmış ağaçlardaki hücresel yapı bulunmaz.

Doğal Güzellikler ve Efsaneler

Şeytan Kulesi, bilimsel ve kültürel olarak önemli bir yapıdır. Efsanelere konu olan bu kule, pek çok filme ve hikayeye ilham vermiştir. Yerel Kızılderili kültüründe kutsal sayılan bir yapıdır.

Yaban Hayatı ve Ekosistem

Şeytan Kulesi çevresi zengin bir ekosisteme sahiptir. Bölgede çeşitli türde hayvanlar yaşar ve sarıçam ormanları ile çevrilidir. Doğa tutkunları için ideal bir yerdir.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Alzheimer’a virüsler mi yol açıyor?

On yıllardır Alzheimer hastalığının potansiyel nedenleri ve tedavisi üzerinde çalışan Prof. Ruth Itzhaki, dünya çapında yaklaşık 57 milyon insanı etkileyen bu sorunu çözmek için bir atılım arayışında.

Dijitalleşen dünyada kişisel verilerinizi korumanın 8 yolu

1. Paylaştığınız Bilgileri Unutmayın Oxford Üniversitesi Bilgi Güvenliği sayfasından edinilen bilgiye göre, internetteki günlük aktivitelerimiz farkında olmadan birçok kişisel bilgiyi paylaşmamıza neden oluyor. Doğum tarihinizden ev adresinize …

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.