Türkiye Klâsik Güreşler Federasyonu (TGGF) Lideri İbrahim Türkiş, basın mensuplarıyla bir ortaya geldi.
TSYD’nin Levent Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İbrahim Türkiş, “İlk yapacağımız iş, güreşin kurumsallaşmasını sağlanmak.” dedi.
Yağlı güreşi çok yeterli bilmesine rağmen branşın iç işleyişini adaylık sürecinde öğrenmeye başladığını aktaran Türkiş, “Çalışan takımların önemli bir yapıyla oluşmadığını öğrendik. ‘Biz önemli bir tertip yapmaya çalışıyoruz. Bize bir liste geliyor, birinci gelen liste güreşler başlayana kadar 3-4 sefer değişiyor.’ dediler. Birinci gün MHK’yi oluşturmaya çalışırken zorlandım. ‘Bu yapının çok yürümeyeceğine inanıyoruz.’ dediler. Evvelden yapıldığı üzere ben lider olarak MHK toplantılarına başkanlık yapmayacağım. Bunu heyet yapacak. Önemli bir kurum yapısı oluşturmaya başladık.” diye konuştu.
Güreşte heyecanı dinamik tutan uygulamalara gideceklerini aktaran Türkiş, “Bu dönemi oluştururken, takvimle ilgili önemli değişiklikler yapacağız. Bir gün Karadeniz’de güreş varsa, sonraki gün Ege’de güreş yapılmasına müsaade vermeyeceğiz. Güreşlerin yapılması için her türlü takviyesi vereceğiz. Kurumlardan belirli şartların sağlanmasını isteyeceğiz. Güreşte yeni bir heyecan sunacağız. Kırkpınar Yağlı Güreşleri bittiği anda, heyecan da bitiyor. Heyecanı yüksek tutan düzenekler geliştireceğiz. Alışılmadık bir sistem olacak lakin performansı öne çıkaran uğraşımız sizinle buluşacak. Heyecanı yayacak bir çalışmamız olacak. Seneye bir lig olacak. Bir ligin kapsamına giren güreşler olacak. Bir de ligin kapsamına girmeyen önemli karşılaşmalar yapılacak. Bunları çalıştayda belirleyeceğiz.” sözlerini kullandı.
Yakın bir vakitte çalıştay düzenleyeceklerini kaydeden TGGF Lideri İbrahim Türkiş, “Önümüzdeki dönem yağlı güreşte, karakucakta, aba ve şalvar güreşlerinde farklı yansımalar ortaya çıkacak. Önümüzdeki günlerde iki çalıştay hazırlayacağız. Bütün paydaşlarımızı davet edeceğiz. Planladığımız çalışmaları tartışacağız. Projelerimiz var, bunların temel yapısını uygulayacağız. Detayları daha çok bu işle özdeşleşmiş, hayatını buna adamış paydaşlarımızla değerlendireceğiz ve en yanlışsız sonucu bulmaya çalışacağız. Önümüzdeki dönem nelere nazaran hareket edeceğimizi duyuracağız. Bu işi yönetiyorsak, en yanlışsız halde yapmak zorundayız. Kurallarımızda esneklik göstermeyeceğiz. Kuralların kararını alırken herkesle görüşeceğiz. Kuralı koyduysak da dönem sonuna kadar sadık kalacağız.” biçiminde konuştu.
– “İlkeler ve kurallar bizi yönetecek”
Türkiş, gelenekleri günün kaidelerine nazaran koruyacaklarını belirterek, “Günümüzün şartlarıyla geleneklerimizi koruyacağız. Hayat koşulları ve şartlar birtakım şeyleri imkansız hale getiriyorsa, bir geleneği koruyamazsınız. 50 yıldır yağlı güreşi dikkatle izleyen biriyim. 50 yıl evvelki yağlı güreşin kurallarıyla bugünkü ortasında önemli farklar var. Bunun sebebi de yağlı güreşin sanayi haline gelmesi. Kırkpınar bizim gözümüzün parıltısı. Orada yapılan çalışmaları, uğraşı biliyoruz. Yağ ile yapılan bir spor olduğu için harika bir grup işler bile birkaç saat sonra hijyen şartlarını koruyamamaya başlıyor. Bunları nasıl daha güzel hale getireceğimizi tartışacağız. Prensipler ve kurallar bizi yönetecek. Bunu yapmazsak, geleneğimizi geleceğe taşıyamayız.” değerlendirmesinde bulundu.
Güreşte federasyonlar ortasında bir ayrılık olmadığını söyleyen Türkiş, “Yağlı güreş ve karakucak daha evvel Türkiye Güreş Federasyonundaydı. Daha sonra bize devredildi. Bir ayrım kelam konusu değil. Bunu bir ihtisaslaşma olarak görmek lazım. Türkiye Güreş Federasyonu Lideri Onur Eroğlu ile daima görüşüyoruz. Klâsik sporlarla ilgili onların çalışma yapması kolay değil. Yağlı güreşle ilgili bana bir defasında, ‘Kırkpınar’da çok zorlandım.’ demişti. Kuralları, unsurları oturmamış. Bu türlü olunca zorluyor insanı. Bunu kural ve kurum içerisinde prensiplere bağlayacağız.” açıklamasını yaptı.
Klasik güreşin yaygınlaştırılması için çalışmaları olacağını kaydeden Türkiş, “Önümüzdeki yıldan itibaren Koca Yusuf tertibini daha önemli yapmayı hedefliyoruz. Göçebe Oyunları bizim için bir milattı. Oyunlardaki başarıyı Koca Yusuf Güreşi’ne yansıtmak istiyoruz. Türkiye’de her uzunluktan birinci 8’i oraya götürmeyi hedefliyoruz.” formunda görüş belirtti.
Göçebe Oyunları’nda klâsik güreşte çok önemli gayretler verildiğini söyleyen Türkiş, “Göçebe Oyunları’nın ana düzenleyicisi Türkiye Klasik Sporlar Federasyonu. Çok önemli bir yapıyı tüm ulusumuza ve dünya spor topluluğuna sunmuş oldular. Klasik güreşlerle ilgili olarak biz de üzerimize düşeni yaptık. Orada çok başarılı olduk. Çok önemli uğraşlar vardı.” diye konuştu.
Türkiş, yurt dışından da klasik güreşe önemli talep olduğunu kelamlarına ekledi.