Kamu işçileri en az yüzde 50 zam istiyor

Kamu İşçileri için 2025 Yılı Toplu İş Sözleşmeleri Görüşmeleri Devam Ediyor

Çeşitli kamu kurumları ve kuruluşlarında çalışan 600 binden fazla işçiyi kapsayan 2025 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri sürüyor. Görüşmelerde, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in ortak zam talebinin sunulmasının ardından işçi ve işveren temsilcileri TÜHİS’in ev sahipliğinde bir araya geldi.

İdari konuların büyük ölçüde ele alındığı görüşmelerin ardından TÜHİS tarafından maliyet analizleri gerçekleştirildi ve bu analizler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından değerlendirilecek. İşçi tarafına gelecek tekliflerin, bu analizlerin ışığında şekilleneceği belirtiliyor.

“Teklif Sürecinin Başlaması İçin Gereken Adımlar Atılmalı”

TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, hükümete verdikleri talep taslağının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen henüz bir teklif almadıklarını açıkladı. Ağar, bu durumdan ve sürecin uzamasından rahatsızlık duyduklarını belirterek, hükümetten beklentilerini dile getirdi. Görüşmelerin bir an önce başlaması gerektiğini vurgulayan Ağar, işçilerin ve ailelerinin gelecek teklifi beklediğini ifade etti.

YÜZDE 50 Zam Talebi

TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in hazırladığı ortak taslakta, günlük asgari ücretin 1800 liraya yükseltilmesi ve buna ek olarak 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, diğer altı aylar için ise yüzde 25 zam talep edildi. Bunun yanı sıra yüzde 10 refah payı istenmektedir. Kamuda çalışan 600 binden fazla işçiyi doğrudan ilgilendiren bu süreç, diğer sözleşmelere de etki ediyor. Özellikle 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri, yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini kapsayan önemli bir süreci içeriyor.

Toplu İş Sözleşmeleri, özel sektörde de etkili olacak ve 160 binden fazla işçiyi kapsayan özel sektör toplu iş sözleşmelerini de şekillendirecek. Bu nedenle, taraflar arasındaki görüşmeler ve alınacak kararlar geniş bir kesimi etkileyecek öneme sahiptir.

Related Posts

Kasalar dolarla değil altınla dolacak: Enflasyon korkusu merkez bankalarını harekete geçirdi

Merkez Bankaları, kriz zamanlarında altının performansı, portföy çeşitlendirmesi ve enflasyondan korunma yöntemi olarak altına yöneliyor. Dünya Altın Konseyi’nin anketine katılanların yüzde 95’i altın rezervlerinin artacağını öngörürken, dolar rezervlerinin de azalacağını düşünüyor.

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Mahfi Eğilmez: Gösteriş tüketimi

Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin belirsizlik devam ediyor

Dünya devi markalara üretim yapıyordu, konkordato ilanı duyuruldu!

Türk tekstil sektörü için önemli olan Eze Triko ve Mi Triko Tekstil Anonim Şirketi, yaşadıkları finansal zorluklar nedeniyle konkordato ilan etti. Ünlü şirket, 2003 yılından bu yana Colin’s, Defacto, Koton, Mavi ve LC Waikiki gibi büyük markalar için …

İşçiyi mağdur ettiler, ekipmanı toplayıp gittiler!

Elazığ Maden’de SSS Yıldızlar Holding’e bağlı Eti Gümüş fabrikası, işçilerin maaş ve tazminatlarını ödemeden üretimi durdurdu. Tesis boşaltıldı, işçiler ve belediye borçla baş başa bırakıldı.

Yüksek mevduat faizi için ‘yeni hesap’ koşturmacası! Bir ay sende bir ay bende

Bankalar tarafından aylık mevduata verilen yüzde 50 faiz sözü, hesabın işlemeye devam ettiği aylarda bir anda yüzde 25’e kadar düşünce; bankalar ve müşteriler çareyi ‘bir yakın’ üzerine ‘yeni bir hesap’ açtırmakta buluyor. Her nedense devam edene değil yeni hesaba yüksek faiz uygulanabiliyor.