Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Alman Bankası’ndan piyasayı sallayacak tahmin!

Deutsche Bank Türkiye Ekonomisti Yiğit Onay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haziran ayı faiz kararını CNBC-e ekranlarında değerlendirdi. Londra temsilcisi Berfu Güven’in sorularını yanıtlayan Onay, kararın beklentilerle uyumlu olduğunu …

KKM’de azalış devam etti

KKM’de azalış devam etti

Yabancılar borsada alım tarafına geçti

Yabancılar geçen hafta net 474,9 milyon dolarlık hisse senedi, 167,2 milyon dolarlık ÖST varlığı ve 579,6 milyon dolarlık DİBS aldı

İzmir’de feribota dev zam! Yarından itibaren geçerli olacak

İzmir’de feribot ücretlerine zam geldi. UKOME resmen onayladı. Yarından itibaren geçerli olacak.

Mobilyanın başkentiydi şimdi de tarımın yıldızı olma yolunda

Ülke genelinde çerezlik kabak çekirdeği, aspir, kimyon ve çavdar üretiminde birinci sırada yer alan Kayseri’de, 20 üründe ise ilk 10’da bulunuyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Kayseri’nin tarımsal başarısının sürekli arttığını söyledi …

Overturizm Türkiye’ye de sıçrar mı?

İspanya, İtalya ve Portekiz gibi güney Avrupa ülkelerinde hafta sonu boyunca overturizm karşıtı protestolar düzenlendi.