KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle Türkiye’de kene vakalarında artış yaşanmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına karşı önemli uyarılarda bulunmaktadır.

Ertuğrul, keneler aracılığıyla bulaşan hastalıklar arasında en tehlikeli olanın KKKA olduğunu vurgulayarak, “Keneler bu virüsü hayvanlardan ya da başka konakçılardan alıp insanlara bulaştırabilir. Virüs, kan veya vücut sıvısıyla temas yoluyla da geçebilir. Hastalık bazı durumlarda belirti vermezken, ciddi vakalarda organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilir” demektedir.

HANGİ BÖLGELERDE RİSK VAR?

KKKA’nın özellikle İç Anadolu ve Orta Karadeniz bölgelerinde sık görüldüğünü belirten Ertuğrul, “Sivas, Tokat, Çorum gibi iller başta olmak üzere hayvancılıkla uğraşılan bölgeler daha risklidir” şeklinde konuşmuştur. Ayrıca kuşların keneleri farklı yerlere taşıyabileceğini belirterek, bu nedenle doğal alanlarda dikkatli olunması gerektiğini eklemiştir. Kene kaynaklı virüs vücuda girdikten sonra ilk belirtiler grip benzeri semptomlarla kendini gösterir: Halsizlik, baş ağrısı, ishal ve karın ağrısı. Ertuğrul, “Bu belirtiler fark edilmeden geçebilir ancak ilerleyen evrelerde sarılık, kanama ve şok durumu ortaya çıkabilir” uyarısında bulunmaktadır, şüpheli durumlarda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

NE YAPILMALI?

Kene ısırması durumunda yapılması gerekenler hakkında da Ertuğrul, “Keneyi çıkarmaya çalışırken başını deriye gömerek kan emer. Keneyi çıplak elle çıkarmaya çalışmak veya halk arasında yaygın olan yöntemlerle çıkarmaya çalışmak (zeytinyağı sürmek, ısıtmak) çok risklidir. Kenenin tükürük bezlerinde yüksek miktarda virüs bulunabilir. Uzman kişilerce çıkarılmadığı takdirde virüs doğrudan kana karışabilir. Bu nedenle mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuşmuştur.

KORUNMA YOLLARI

Kene riskinden korunma yöntemleri hakkında tavsiyelerde bulunan Ertuğrul, doğa yürüyüşleri veya kırsal alanlarda zaman geçirilecekse vücudu tamamen kaplayan uzun giysilerin tercih edilmesi gerektiğini, pantolon paçalarını çorap içine sokmanın kenelerin cilde temasını engelleyebileceğini belirtmiştir.

SİVAS’TA YAŞAMINI KAYBEDENLERİN SAYISI 8 OLDU

Sivas’ın Gölova ilçesinde KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören Köpük Meral (67) hayatını kaybetti. Karayakup köyünde yaşayan 7 çocuk annesi Meral’e yaklaşık bir ay önce kene bulaştığı belirtilmektedir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören Meral, tüm çabalara rağmen kurtulamamıştır. Meral’le birlikte keneden yaşamını yitirenlerin sayısı 8’e yükselmiştir.

Related Posts

Kalça kırığı kader değil

Osteoporozun en çok korkulan sonucu kalça kırığıdır. Çoğu zaman bir düşme ile başlar ve hayat boyu sürecek sorunlar kalır. Kırıktan sonra ameliyat, uzun hastane süreçleri, yürüme kaybı ve bağımsızlığın yitimi söz konusu. Peki kimler daha riskte, ne yapabiliriz?

Memorial Bodrum Hastanesi Açılıyor

Memorial Bodrum Hastanesi 4 Temmuz 2025 tarihinde kapılarını açıyor. Memorial Sağlık Grubu’nun yeni hastanesinin açılışı hakkında grup tarafından açıklama yapıldı. 

Öğretmenler İçin MEB’ten İl İçi Mazeret Duyurusu

Öğretmen İl İçi Mazeret duyurusu.. MEB tarafından 2025 yılı yaz tatili öğretmenlerin il içi mazerete bağlı yer değiştirme işlemlerine ilişkin duyuru yayımlandı.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Günde 1-3 fincan kahve içen kadınlar için çarpıcı araştırma sonucu

Yapılan yeni bir araştırma, kahve içmenin sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayabileceğini ortaya koydu.

Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, doğurganlık kapasitesinin yaşla birlikte azaldığını belirterek, 30’lu yaşlardan itibaren yumurta dondurmanın, ileride anne olmayı planlayan kadınlar için önemli bir seçenek olduğunu söyledi.