Overturizm Türkiye’ye de sıçrar mı?

Overturizm Problemi: İspanya’da ve Türkiye’de Turist Hareketliliği

İSMAİL ŞAHİN – Barcelona’da bulunan göstericiler, turistlerin kaldığı kafelere su tabancalarıyla müdahale ederek sokaklara “Evine dön turist!” şeklinde sloganlar yazdı. SET (Southern Europe Against Touristification) adlı grup tarafından organize edilen gösterilere birçok farklı şehirden insan katıldı. Barselona’nın yanı sıra, İbiza, Palma de Mallorca, Granada, Malaga, San Sebastian, Lizbon, Venedik, Napoli, Cenova, Palermo ve Milano gibi popüler turistik yerlerde protestolar düzenlendi.

Louvre Müzesi, overturizm nedeniyle personelin greve gitmesiyle ziyaretçiler için kapandı. Dünya genelinde yılda 8.7 milyon ziyaretçi ağırlayan Paris’teki Louvre, dün çalışanların grev yapmasıyla büyük ölçüde kapalı kaldı. Personel, gözle görülür kalabalıklardan ve içeride yaşanan kaostan şikayetçi olarak protesto düzenledi; binlerce turist ise biletleriyle kapıda saatlerce bekletildi.

Venedik’den Atina’daki Akropolis’e kadar birçok turistik bölge, ziyaretçi sayısını sınırlarken Türkiye’de de durum tehlikeli bir hal almaya başladı. Türkiye’de overturizm konusunda uluslararası alanda tanınmış Kennesaw State Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Melih Madanoğlu, özellikle İstanbul ve Bodrum’un overturizm açısından dikkat çektiğini belirtti.

Prof. Dr. Madanoğlu’nun değerlendirmelerine göre, turist yoğunluğu özellikle İstanbul’un Sultanahmet ve çevresinde yerel halkın yaşamını olumsuz etkiliyor. Pandemi sürecinde iç turizmin artmasıyla Bodrum, adeta nüfus patlaması yaşadı. Altyapı sistemleri (su, trafik, atık) zorlanmaya başladı ve konut fiyatları hızla yükseldi, böylece yerel halk için yaşam maliyeti arttı.

Fiyatlar Türkiye’yi Geride Bıraktı

Türkiye’deki turizm sektörü, yüksek fiyatlar ve düşük doluluk oranlarıyla sezonu açtı ve yaz aylarında Yunanistan’ın ardından İspanya’yı da geride bıraktı. Kur politikasındaki belirsizlik nedeniyle rekabet gücü azaldı. Maliyetler artmaya devam ettiği halde fiyatlar gerilemediğinden Türkiye, geçen yıla kıyasla şubat ve mart aylarında yüzde 13 oranında turist kaybı yaşadı. Haziran ayında turist sayıları yüzde 3-5 oranında artış gösterdi ancak temmuz ve ağustos aylarında fiyatlar istihdam maliyetlerini de aşarak İspanya’nın önüne geçti. Türkiye’de fiyatlar son 4 yılda euro bazında yüzde 40 arttı. Rekabet şansı düşünce, Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen turistler daha ekonomik olan İspanya ve Yunanistan gibi ülkeleri tercih etmeye başladı.

‘Hareketlilik Bereket Getirmez’

Milliyet’e konuşan Prof. Dr. Madanoğlu, Overturizm ve Türkiye hakkındaki tespitlerini şu şekilde dile getirdi:

■ Overturizm Nedir?

Overturizm sadece kalabalığı değil aynı zamanda yaşam kalitesinin azalmasını da ifade eder. Gürültü, çevre kirliliği, trafik ve kira artışları gibi sonuçları vardır.

■ Türkiye’de Durum Nasıl?

1990’ların başında İstanbul’daki Beyazıt ve Laleli bölgelerine Rus turistlerin akını, ticareti canlandırdı. Fakat ilerleyen dönemlerde sokaklarda dolaşmak zorlaştı. Bu durum, plansız turizm büyümesinin tipik bir sonucudur.

■ Pandeminin Etkisi Nedir?

Pandemi, turizmi ani bir şekilde durdurdu ve Venedik’te kanalların temizlendiği, Barselona’da sessizliğin hakim olduğu bir dönem yaşandı. Ancak pandemi sonrası yoğun seyahat talebi kontrolsüz bir şekilde yönetilince overturizm sorunu büyük bir şekilde geri dönüş yaptı.

■ Sosyal, Ekonomik ve Felsefi Boyutu Nasıl?

Overturizm, yerel halkın mahallelerinden uzaklaşmasına neden olur. Kısa vadeli kazanç sağlayan turizm, uzun vadede yerel işletmeleri global markalara bırakarak yaşam maliyetlerinin artmasına neden olur. Felsefi açıdan bakıldığında, turizm kavramının anlamı yeniden sorgulanır hale gelir.

■ Fiyatlar Soruna Çare Olabilir mi?

Turizmi sadece ekonomik gücü olanlara açmak, sosyal adaletsizliğe yol açabilir. Kalıcı ve adil çözümler, kapasite yönetimi, alternatif destinasyonlar ve ziyaretçi eğitimiyle sağlanabilir.

■ Türkiye İçin Öneriler

Taşıma kapasitesi analizleri yapılmalı, farklı mevsimlerde alternatif turizm türleri teşvik edilmeli. Sektör, sadece turist sayısına değil aynı zamanda kaliteye ve sürdürülebilirliğe odaklanmalıdır.

Related Posts

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Şirketi bölüşemeyen milyarder kardeşler davalık oldu

Kazancı Holding’de yaşanan kardeş kavgasının ardından şirketin yüzde 5 hissesine sahip olan Mehmet Kazancı’nın kendini holding binasındaki odaya kilitlemesi ve sosyal medyada paylaştığı video Türkiye’de büyük ses getirmişti. Kazancı Holding’den yapılan açıklamada, Şaban Cemil Kazancı’nın tehdit yoluyla abisine ait hisselere çökmeye çalıştığına dair iddialar reddedilirken, şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı’nın büyük oğlu olan Mehmet Kazancı’ya dava açılacağı belirtildi.

ABD ve Çin anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını ve Hindistan’la da büyük bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.

Türkiye’nin araç muayene istasyonları ‘Turka’ oluyor: 20 yıllık dev ihalede bayilik kapısı açıldı

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde köklü bir dönüşüm başlıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biriyle 2027-2047 dönemindeki araç muayene hizmetlerini yürütme hakkını kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markası altında gerçekleştirecek.

Enflasyon beklentileri aştı: Mayıs’ta yüzde 0,8 artış

Fransa’nın istatistik kurumu Insee’nin Avrupa Birliği ile uyumlu verilerine göre, tüketici fiyatları Mayıs ayında %0,6 iken geçen yılın aynı ayına göre %0,8 arttı. The Wall Street Journal’ın anketine katılan ekonomistler %0,7’lik bir düşüş bekliyordu …