Sahte “evden çalışma” ilanları kimliğinizi çalıyor

Sahte Ödül ve Dolandırıcılık Mesajlarına Dikkat!

İnternet kullanıcıları, son zamanlarda iş ve yatırım, sahte ödüller ve çekilişler, abonelik dolandırıcılıkları gibi pek çok farklı türde dolandırıcılık yöntemleriyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlara göre, gerçek gibi görünen vaatler karşılığında, kişisel kimlik bilgileri ve banka hesap bilgileri ele geçiriliyor ve dolandırıcılar tüketicileri mağdur ediyor.

Tüketici Konfederasyonu Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, tüketicilerin son dönemde belirli miktarlar karşılığında uzaktan çalışma vaadiyle dolandırıldığını belirtti. Baki, bu tür dolandırıcılıkların artık dijital ortamda yaygınlaştığını vurgulayarak, sosyal mühendislik tabanlı dolandırıcılık yöntemlerinin tüketicileri hedef aldığını açıkladı.

Sosyal medya platformlarında “evden çalışarak para kazan”, “anket doldurarak para kazan”, “yurtdışında bir firma adına temsilcilik yapar mısınız?” gibi mesajların tüketicilere ulaştığını belirten Baki, bu tür mesajların doğruluğunun araştırılması ve şirket bilgilerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Baki, tüketicilerin dolandırıldığını kanıtlamak için ekran görüntüleri ve para transfer kayıtlarını saklamaları gerektiğini ve mağduriyet yaşandığında yetkililere şikayette bulunmaları gerektiğini önemle vurguladı.

Kişisel Bilgilerinizi Koruyun!

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Kürşat Ergün de son dönemde artan dolandırıcılık vakalarına dikkat çekerek, tüketicilerin anlık tekliflere kapılarak kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini belirtti. Dolandırıcıların kişisel bilgilere erişerek kredi kartı bilgileri üzerinden işlem yapabildiğine dikkat çeken Ergün, mağduriyet yaşayan kişilerin adli mercilere başvurmalarının önemli olduğunu söyledi.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, e-ticaret platformlarında sahte beğeniler için yapılan ödemelere dikkat çekerek, tüketicilerin cazip görünen tekliflere inanmamaları gerektiğini vurguladı. Kırık, internet üzerinden bilgi isteyen kişilere itibar edilmemesi gerektiğini ve bu tür mesajların emniyet güçlerine bildirilmesi gerektiğini belirtti.

Related Posts

AB ile Singapur’dan dijital ticaret anlaşması

Avrupa Birliği (AB) ile Singapur arasında dijital ticaret anlaşması imzalandı.

Aracı kurumlardan 7 hisse için 15 yeni hedef fiyat: Aselsan, THY, Arçelik dikkat çekiyor

2025 ilk çeyrek bilançolarının ardından aracı kurumlar model portföylerini güncelledi. Borsa İstanbul’da işlem gören 7 şirket için 15 farklı hedef fiyat açıklandı. İşte detaylar…

Uber, Trendyol GO’nun %85’ini satın aldı

Uber Technologies, Türkiye’nin önde gelen çevrimiçi teslimat platformu Trendyol Go’nun yüzde 85 hissesini 700 milyon dolar nakit karşılığında satın almak için anlaşma sağladı. İşlemin, entegrasyon sonrasında Uber’in büyümesine katkı sağlaması ve yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor. 

Hakan Kara açıkladı: TCMB 18 Mart’tan bu yana ne kadar döviz sattı?

Prof. Dr. Hakan Kara, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyınların başladığı tarihten bu yana Merkez Bankası’nın ne kadar döviz sattığını hesapladı.

Son dakika… TÜİK nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı

Son dakika haberi… Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisan ayında enflasyon aylık yüzde 3, yıllık yüzde 37.86 oldu. En yüksek ağırlığa sahip 3 ana harcama grubunun yıllık değişimleri; gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36,09 artış, ulaştırmada yüzde 22,76 artış ve konutta yüzde 74,07 artış olarak gerçekleşti.

Trump yeni vergiyi duyurdu: Yüzde 100 olacak

ABD Başkanı Donald Trump, Ticaret Bakanlığı ve ABD Ticaret Temsilciliğine yabancı ülkelerde üretilen ve ülkeye gelen tüm filmlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulama sürecini başlatma yetkisi verdiğini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir