Uzmanlar uyarıyor: ’30 yaşından sonra yumurta rezervi hızla tükeniyor’

Kadın Doğurganlığının Zamanla Değiştiğini Belirten Uzmanlar Uyarıyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bora Coşkun, kadın doğurganlığının yaşla birlikte değiştiğini ve özellikle 30’lu yaşlardan sonra yumurta rezervinin azalmaya başladığını vurguluyor. Bu durumun ileride doğal yolla gebe kalma şansını önemli ölçüde etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, doğurganlığını korumak isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Coşkun, “Kariyer planları, evlilik yaşının ertelenmesi veya kişisel nedenlerle anneliği ileri yaşlara ertelemek isteyen kadınlar için yumurta dondurmanın bilimsel ve güvenli bir seçenek olduğunu söylüyor. Özellikle 30-38 yaşları arasındaki kadınların bu konuda bilinçli adımlar atması gerektiğini vurguluyor.”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Buğra Coşkun, süreç hakkında bilgi vererek şunları söylüyor: “Öncelikle hormon düzeylerine ve yumurta rezervine bakıyoruz. Bu bilgilere göre kişiye özel bir değerlendirme yapıyoruz. Eğer uygunsa, 10-12 günlük bir ilaç tedavisi ile yumurtalıklar uyarılıyor. Daha sonra toplanan yumurtalar laboratuvarda dondurularak, kadının ileride kullanması için saklanıyor.”

Doç. Dr. Buğra Coşkun, kadınların doğurganlık durumlarını öğrenmeden önce bu süreci başlatmanın önemini vurgulayarak, “BB Tüp Bebek Merkezi tarafından geliştirilen Doğurganlık Check-up Programı ile yumurta rezervi, hormon profili ve rahim sağlığı gibi faktörler değerlendirilerek kişiye net bir tablo sunuluyor” diyor.

Doç. Dr. Coşkun, doğurganlığın zamanla azalan bir durum olduğunu söyleyerek, “Kadınlar gelecekte pişman olmamak için bugünden bilgi sahibi olmalı ve gerekirse önlem almalı” şeklinde açıklamalarını sonlandırıyor.

Related Posts

Günde 1-3 fincan kahve içen kadınlar için çarpıcı araştırma sonucu

Yapılan yeni bir araştırma, kahve içmenin sağlıklı yaşlanmaya katkı sağlayabileceğini ortaya koydu.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Nöroloji Uzmanı uyardı: Günlük yaşamı etkileyen unutkanlıkları ciddiye alın!

Uzmanı uyardı: 50 yaş sonrasında görme kaybına neden olabilir!

Sarı nokta hastalığı, 50 yaş ve üzerindeki bireylerde sıkça görülen ve görme kaybına yol açabilen ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, erken teşhisle bu kaybın önüne geçilebileceğini belirtti.

Beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias’ın organları umut oldu

Samsun’da kazada yaralanıp, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Iraklı Elias Naif Elias Nasır’ın (16) 2 böbrek, 2 kornea, kalp ve karaciğeri, 6 kişiye umut oldu. Nasır’ın dayısı Meşal Gaip Huseyin Nasır, “Biz 9 senedir Samsun’dayız. Vatandaşların bize çok iyilikleri oldu. Biz de buna bir karşılık göstermek istedik” dedi.

Doğuştan gelen kalp anomalisinden 47 yaşında kurtuldu

İstanbul’da yaşayan evli ve 1 çocuk annesi Dilek Cömert (47), çocukluğundan beri sık sık akciğer enfeksiyonu geçiriyor ve hastaneye gittiğinde bronşit, zatürre, verem gibi farklı farklı teşhisler alıyordu. Hareket ederken yorulan ve sürekli dinlenme ihtiyacı hisseden Cömert’e 2006-2007 yılında ‘scimitar sendromu’ denilen kalp anomalisi teşhisi konuldu. Cömert, kardiyoloji doktorunun önerisiyle Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal’e muayene oldu. Prof. Dr. Mehmet Salih Bilal, tarafından kalbi durdurulmadan minimal invaziv (kapalı yöntem) ile ameliyat edilen Cömert, yaklaşık 3 saatlik ameliyatından ardından sağlına kavuştu ve taburcu oldu.