Vakıf üniversitelerinde zam krizi: Kayıt ücretleri öğrencileri zorluyor!

Bazı vakıf üniversiteleri, 2025-2026 öğretim yılında kayıt yenileme ücretlerini önemli ölçüde artırdı. Yüzde 50 burslu hemşirelik programında öğrenim gören bir öğrencinin yıllık eğitim ücreti 205 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi. Bankacılık bölümünde okuyan bir öğrencinin ücreti 80 bin liradan 150 bin liraya, endüstri mühendisliği bölümündeki ücret ise 130 bin liradan 210 bin liraya çıkarıldı.

Türkiye genelinde, meslek yüksekokulları da dahil olmak üzere toplam 79 özel üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerde 800 binden fazla öğrenci eğitim görmektedir. Ancak vakıf üniversitelerindeki yüksek oranlı ücret artışları nedeniyle birçok öğrenci kayıt yenilemekte zorluk çekmektedir.

TAKSİT SAYISI AZALDI

Temmuz 2024’te yayımlanan YÖK kararına göre, özel üniversitelerin ücret artışlarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalamasını aşmamaları ve bu artışları resmi internet sitelerinde duyurmaları gerekmektedir. Ancak bazı üniversiteler, ekonomik sebeplerle yüzde 100’e varan artışlar yaparak bu sınırı aşmaktadır.

Eğitimciler, yapılan zamların öğrencilerin eğitim haklarını engellediğine dikkat çekerken, öğrenciler de barınma gibi ek masraflardan kaçınmak için tercih ettikleri vakıf üniversitelerinde eğitim almaya devam etmekte güçlük çektiklerini belirtmektedir. Bazı öğrenciler eğitimlerine ara verme veya kredi çekme düşünürken, bazıları ise kayıt yaptıramayacaklarını ifade etmektedir.

Diğer yandan, bazı vakıf üniversiteleri erken kayıt ödemelerinde taksit sayısını azaltmıştır. Sekiz taksit imkanı altıya indirilen kurumlara rastlanmaktadır.

Related Posts

En düşük emekli maaşı artırılacak mı? Bakan Işıkhan’dan açıklama

Milyonlarca memur ve emeklinin maaş zamları için geri sayım başladı. Perşembe günü TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Peki 14 bin 469 TL olan en düşük emekli aylığı da artacak mı? Merak edilen soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yanıt verdi. İşte detaylar… 

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Şirketi bölüşemeyen milyarder kardeşler davalık oldu

Kazancı Holding’de yaşanan kardeş kavgasının ardından şirketin yüzde 5 hissesine sahip olan Mehmet Kazancı’nın kendini holding binasındaki odaya kilitlemesi ve sosyal medyada paylaştığı video Türkiye’de büyük ses getirmişti. Kazancı Holding’den yapılan açıklamada, Şaban Cemil Kazancı’nın tehdit yoluyla abisine ait hisselere çökmeye çalıştığına dair iddialar reddedilirken, şirketin kurucusu Ali Metin Kazancı’nın büyük oğlu olan Mehmet Kazancı’ya dava açılacağı belirtildi.

ABD ve Çin anlaştı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile ticaret anlaşması imzaladıklarını ve Hindistan’la da büyük bir anlaşma yapabileceklerini belirtti.

Türkiye’nin araç muayene istasyonları ‘Turka’ oluyor: 20 yıllık dev ihalede bayilik kapısı açıldı

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde köklü bir dönüşüm başlıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalelerinden biriyle 2027-2047 dönemindeki araç muayene hizmetlerini yürütme hakkını kazanan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markası altında gerçekleştirecek.

Enflasyon beklentileri aştı: Mayıs’ta yüzde 0,8 artış

Fransa’nın istatistik kurumu Insee’nin Avrupa Birliği ile uyumlu verilerine göre, tüketici fiyatları Mayıs ayında %0,6 iken geçen yılın aynı ayına göre %0,8 arttı. The Wall Street Journal’ın anketine katılan ekonomistler %0,7’lik bir düşüş bekliyordu …