PD Güvenlik uzmanı Feramuz Erdin, Interpol’ün Mavi Bülteninin sırrını yazdı

Feramuz ERDİN

Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığına gelmesiyle ivme kazanan organize suç, narkotik ve asayiş operasyonlarını destekleyerek, takip ediyoruz. Bazıları bunu kolluğun rutin görevi olarak görse de

Yerlikaya döneminde kolluğun operasyon yapma konusunda cesaret ve destek bulması başlı başına bir yazı konusudur.

ŞEYH UÇMAZ MÜRİT UÇURUR

Artık konuyla ilgili herkesin her sabah 08:15 teki yaygın adıyla “Ali Yerlikaya Haber Bültenini” dört gözle beklediği bilinmektedir.

Yerlikaya’nın böylelikle iyi bir iletişim yöntemi yakaladığını düşünenlerdenim. Kendi açımdan baktığımda operasyon sayılarını ve kapsamını bazen yetersiz bulsam da yapılan işlerin halk ile paylaşılmasını her zaman destekliyorum.

Aslında daha önce X hesabımdan ilgililere üstü kapalı şekilde yaptığım bir uyarının anlaşılmadığını düşündüğüm için bu yazıyı kaleme alma gereği duydum:

Bakan Yerlikaya’nın her gün açıklama yapması kadar bu açıklamalardaki içeriğin doğru ve tutarlı olması da gereklidir. İçişleri Bakanı her detayı tabii ki bilemez ama konunun uzmanları yapılan bazı maddi hatalar konusunda uyarılarını cesurca ortaya koymalıdır.

Bakan’ın popülerlik adına yanıltılması sanırım kendisinin de hoş göreceği bir durum değildir?

MAVİ BÜLTENLE YAKALANANLAR

Ali Yerlikaya geçen hafta yaptığı açıklama ile İnterpol tarafından hakkında Mavi Bülten çıkartılan

Christijan PALIC’in Kartel 3 Operasyonu ile yakalandığını duyurdu. Ardından Bakan bu hafta sonu yine hakkında Mavi Bülten bulunan Shamil Amirov’un Kafes 15 operasyonu ile yakalandığını açıkladı.

SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL

Oysaki,

Interpol’ün resmi sitesinde de açıkça yazdığı gibi,

Mavi Bülten, hakkında hali hazırda suç soruşturması devam eden kişilerin uluslararası hareketlerinin, yerinin ve irtibatlarının açığa çıkarılmasına dair bilgi talebidir.

Yani, soruşturma yapan birimler sadece, hakkında hala delil toplamaya devam ettikleri kişinin hareketlerinin kendilerine bildirilmesini talep etmektedir.

Yani,

Mavi Bülten aslında bir bakıma soruşturmayı olgunlaştırmaya ve genişletmeye yarayacak bilgi, belge ve istihbaratı toplama amaçlıdır.

MAVİ BÜLTENLİ KİŞİ YAKALANMAMALI

Muhtemelen başka bir ülkede hakkında soruşturma yapıldığından haberi olmayan kişi, Mavi Bülten gereğince yakalandığı anda diğer tarafta yürütülen soruşturmanın gizliliğinin ihlal edilmesi ve soruşturmanın akamete uğraması riski vardır.

Zaten hakkında Mavi Bülten bulunan kişinin hakkında bir iade talebi olamayacağı için bir süre sonra salıverilmesi veya durumu yasal şekilde ülkemizde kalmaya uygun değilse sınır dışı edilmesi gerekecektir. Ancak bu kişi ülkemizde herhangi bir suça karışmış ise o zaman durum farklıdır.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir